WEB neemt maatregelen na recente stroomstoringen

Kralendijk, Bonaire, 11 september 2024 – Recentelijk is Bonaire geconfronteerd met frequentere stroomstoringen, veroorzaakt door een combinatie van factoren: een onverwachte grote toename in elektriciteitsverbruik als gevolg van extreme hitte en infrastructuurschade door onder andere externe bouwwerkzaamheden. De onverwachte stijging van 15-20% in de vraag naar elektriciteit heeft druk op het distributienetwerk gelegd, wat grotendeels heeft bijgedragen aan de storingen.

 Oorzaken van de storingen

Water – en Energiebedrijf Bonaire (WEB), verantwoordelijk voor de energievoorziening van het eiland, verklaarde dat de toename in de vraag ver boven het verwachte niveau van 5% uitkwam. Hoewel WEB in samenwerking met Contour Global Bonaire (CGB) reeds acties heeft ondernomen om voldoende productiecapaciteit te hebben, zorgde de groei voor ook een extra belasting van ons netwerk. Daarnaast werden de problemen versterkt door:

  • Schade aan een aantal hoogspanningskabels, met name veroorzaakt door de hoge belasting.
  • Kortsluiting in de stroomvoorziening bij Hillside en overgevoelige beveiligingssystemen.
  • Automatische uitschakeling van kabels door overbelasting.

Acties van WEB en lange termijn oplossingen

WEB heeft onmiddellijk maatregelen genomen om de getroffen gebieden te herstellen. De productiecapaciteit werd vergroot door een samenwerking met CGB, en er werd 5 MW extra capaciteit toegevoegd. Er zijn grootschalige reparaties uitgevoerd aan beschadigde kabels en er is een herstructurering van het distributienetwerk in gang gezet om toekomstige storingen te voorkomen.

Voor de langere termijn werkt WEB aan;

  • Uitbreiding van het systeem om de controle en monitoring van het elektriciteitsnet te digitaliseren.
  • Uitbreiding van de capaciteit van de hoofdtransmissie, die naar verwachting in januari 2025 gereed zal zijn

Uitbreiding en modernisering van het elektriciteitsnet om de groei van Bonaire aan te kunnen.

  • Betere samenwerking met aannemers om infrastructuurschade sneller te identificeren en aan te pakken.

Wat wordt er vandaag gedaan?

WEB is momenteel bezig met het herstellen van beschadigde kabels in verschillende gebieden en voert inspecties uit op de zwaarst belaste delen van het netwerk. Ook worden beveiligingssystemen geoptimaliseerd om onnodige uitschakelingen te voorkomen. De huidige storingen worden onder controle gebracht, en we verwachten dat stabiliteit in de komende dagen wordt hersteld.

Toekomstige Plannen

WEB zal blijven investeren in de uitbreiding van windenergie en verdere capaciteitsuitbreiding, zodat Bonaire ook in tijden van piekverbruik voorzien blijft van stabiele energie. WEB zet zich in om de infrastructuur te moderniseren en werken samen met externe partners om incidenten in de toekomst te minimaliseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met WEB via info@webbonaire.com.

 

KLANTENSERVICE
UW FACTUUR
PAGABON
ACTUEEL
OPENINGSTIJDEN
STORING? ✆9215
KLANTENSERVICE
UW FACTUUR
PAGABON
ACTUEEL
OPENINGSTIJDEN
STORING? ✆9215
KLANTENSERVICE
UW FACTUUR
PAGABON
ACTUEEL
OPENINGSTIJDEN
STORING? ✆9215